BILAT_DebreceniEgyetem

Klinikai gyermekpszichológia

Projekt címe: Szakmai tanulmányút a klinikai gyermekpszichológia területével kapcsolatban

Projektgazda: Debreceni Egyetem

Miről szól a projekt?

Jelen pályázat célja, hogy a Debreceni Egyetem KK Gyermekgyógyászati Intézetének Klinikai Gyermeklélektani, Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus Munkacsoportjának részéről a Norvég Donor Partner és az ÁEEK közreműködésével szakmai tanulmányút kerüljön megvalósításra az Oslói Egyetemen.

A Gyermeklélektani, Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus Tanszékünk most (2017. július) alakul. Innen 10 fő klinikai gyermeklélektannal foglalkozó szakember munkáját szeretnénk gazdagítani a tanulmányúton szerzett tapasztalatokkal. Ennek során a magyar szakemberek az itthon, a pszichoszomatika területén végzett kutatásaikat prezentálni tudják és összevetések születhetnek a Norvégiában kapott hasonló eredményekkel, más részt az ott használatos metodikák adaptációs lehetőségeit, helyi és helyközi felhasználásának módjait ismerhetik meg.

A kutatási témáink között szerepel a koraszülöttek kétéves kori pszichomotoros fejlődése a krónikus utóbetegségek tükrében; a mesterségesen megtermékenyített és bántalmazott szülők gyermekeinek vizsgálata; a gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek és szüleik mentális egészsége; az életminőség és adherencia vizsgálata az 1-es típusú diabéteszes fiatalok körében; valamint az internet- és média használatvizsgálata asztmatikus gyermekek és szüleik esetében. Ennek kapcsán egy nemzetközi összehasonlító vizsgálat elvégzését tervezzük, amelynek keretein belül a norvég partnerintézmény által felvett Pediatric Inventory for Parents, Strengths & Difficulties Questionnaire, Juniper’s Asthma Quality of Life Questionnaire és Unicef Child Deprivation Index értékei kerülnének összevetésre a hazai mintán kapott eredményekkel.

A szakemberek a tanulmányúton gyűjtött tapasztalataikat hazatérve workshopokon tudnák továbbadni, valamint interkulturális kutatásokat folytathatnának a norvég kollégákkal. A kapott eredmények folytán szakcikkek, publikációk születhetnének és további szakmai kapcsolatok ápolására lenne lehetőség.

BILAT_Sportmenta

BILAT_Semmelweis

BILAT_Tapcsere_JNSZ