Praga_PO

E-egészségügyi konferencia Prágában

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2009-2014 Népegészségügyi Kezdeményezések programterület vonatkozásában 2016. december 8-án egynapos konferenciát szervezett a cseh egészségügyi minisztérium Prágában.

A konferencián áttekintették a cseh e-egészségügyi modell aktuális státuszát és kihívásait. A legfontosabb prioritások és beavatkozási pontok meghatározása után, a bevezetés legnagyobb nehézségét és megoldandó feladatát jelentő intézményi csatlakozások kérdéskörét vitatták meg a hozzászólók. A konferencia egyértelműen bizonyította, hogy a Norvég Alap finanszírozói ezen témát kiemelten kezelik és minden nemzeti tagállamot a teljes bevezetésre bíztatják. A meghívott norvég és dán szakértők az mHealth és telemedicina eszközök biztosította előnyöket mutatták be kézzelfogható eredmények útján.

A magyar Programoperátort Divinyi Zsombor képviselte, aki a konferencia után kétoldalú egyeztetéseket folytatott a norvég donorpartnerrel a magyar bilaterális együttműködések részleteiről, valamint a cseh Gazdasági Minisztérium képviselőivel, akik a cseh programoperátori feladatokat látják el.

Az egyeztetéseket követően a megjelent észt képviselővel megállapodás született egy 2017 első negyedévében szervezendő találkozóról, hogy a magyar e-egészségügyi rendszer bevezetését aktívan tudják támogatni az észt tapasztalatok.