Foldal_NorvegAltSZOVEG

Hogyan, milyen céllal jött létre a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Népegészségügyi Kezdemények programterülete?

A Norvég Alap és az EGT Alap két pénzügyi finanszírozási mechanizmus, melyet Norvégia, Izland és Liechtenstein, mint donorországok hoztak létre. Az EGT Alapot a három állam közösen, a Norvég Alapot pedig Norvégia önállóan finanszírozza.

A donorországok az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagjai, azonban nem tagjai az Európai Uniónak, ennek következtében nem járulnak hozzá pénzügyileg az EU közös politikáihoz, viszont az Európai Gazdasági Térség országai közti különbségek kiegyenlítését a szolidaritás jegyében e külön támogatási alapokkal segítik.

A Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakának átfogó célkitűzése, hogy hozzájáruljon a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez és erősítse Norvégia és a kedvezményezett ország közötti kétoldalú kapcsolatokat.

A Norvég Alap által támogatott programterületek: Zöld ipari innováció, Méltányos munka és háromoldalú párbeszéd, Kétoldalú kutatási együttműködés, Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés, Népegészségügy.

A HU12 „Népegészségügyi kezdeményezések” (Public Health Initiatives) tárgyú program célja a hazai népegészségügyi állapot javítása és az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentése a felhasználói csoportok között, az egészségügyi ellátások minőségének és hozzáférhetőségének javítása, beleértve a reproduktív és preventív gyermek-egészségügyi szolgáltatásokat, valamint a helytelen életmód okozta betegségek megelőzését és visszaszorítását.

A Norvég Finanszírozási Mechanizmus vonatkozásában folytatott kormányközi egyeztetések 2014. év végi felfüggesztése miatt az előkészített eredeti népegészségügyi program sajnálatos módon meghiúsult. 2015. szeptemberében azonban sikerült elérni, hogy a kormányközi egyeztetések folytatódjanak és szakértői szinten is elindult a program újratervezése, melynek eredményeként a norvég donorfél hozzájárult, hogy az eredetileg 2016. április 31-i tartó program megvalósítási záró dátumot 1 évvel meghosszabbítsa 2017. április 31-ig.