BILAT_OGYEI

Gyermekkori elhízás

Projekt címe: Kétoldalú együttműködés a gyermekkori elhízás megfékezése érdekében

Projektgazda: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet

Miről szól a projekt?

Magyarországon a gyermekkori elhízás prevalenciája 1,1%-kal nőtt az elmúlt 6 évben. Ezzel szemben, norvégiai vizsgálatok arról számolnak be, hogy a gyermekkori elhízás prevalenciája az elmúlt időszakban stabilnak mondható. Jelentős probléma, hogy a túlsúly és az elhízás kezelése és a következményesen megjelenő betegségek rendkívül nagy terhet jelentenek az egészségügyi ellátórendszer számára.

Az Európai Unióban az egészségügyi költségvetés körülbelül 7%-át fordítják az elhízással kapcsolatos betegségek kezelésére. Annak érdekében, hogy a gyermekkori elhízást meg tudjuk fékezni hatékony, átfogó és mindenki számára elérhető beavatkozásokra van szükség. Annak érdekében, hogy a táplálkozás területén tett beavatkozásokat támogatni lehessen, időről időre értékelni kell azok hatékonyságát. Magyarországon eddig még nem vizsgálták az iskola gyümölcsprogram elhízás megelőzésére gyakorolt hatását. A Norvég Népegészségügyi Intézet egy aktuálisan folyó projektjében arra keresi a választ, hogy az iskola gyümölcsprogramnak milyen hatása van a gyermekek tápláltsági állapotára.

A bilaterális szerződés keretében tervezett tevékenységek: 4 fő dietetikus és táplálkozás tudományi szakember tanulmányi utat tesz Norvégiában. A tanulmányi út során a szakemberek információt szereznek a táplálkozás-egészségügy területén tett beavatkozásokról. A tanulmányi út részeként egy, a fogadó ország által szervezett eseményen az OGYÉI munkatársai bemutatják a norvég partnernek az OGYÉI munkásságát, az aktuálisan folyó projekteket. A magyar delegáció információt szerez „Az iskola gyümölcsprogram értékelése a gyermek növekedése és az elhízása vonatkozásában” című projekt részletes módszertanáról annak érdekében, hogy Magyarországon is megfelelően értékelni tudjuk az iskola gyümölcsprogramot az elhízás megelőzése szempontjából. A magyarországi delegáció tagjai a megszerzett tudást átadják az intézet munkatársai számára és az intézetek között létrejött kapcsolatot a projekten túl is fenntartják.

BILAT_Tapcsere_JNSZ

BILAT_Semmelweis

BILAT_Sportmenta

BILAT_DebreceniEgyetem